A környék

DCF 1.0

Zirc
Zirc a Magas-Bakony szívében megbúvó kisváros, mintegy 7500 főnyi lakossággal. 400 méteres tengerszint feletti magasságával Magyarország legmagasabban fekvő városi rangú települése. A várost keresztülszeli a Veszprémet Győrrel összekötő 82-es főútvonal.
Honlap

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Bakony
A bakonyi erdők, tisztások, patakmedrek, rétek felfedezésében számos jelzett turistaútvonal nyújt segítséget a gyalogszerrel, kerékpárral vagy éppen lóháton nekivágó utazónak. Nekik ajánljuk “Túrázóknak” menüpontunkat, ahol a kedvenc úti céljaink közül szemezgethetnek. 🙂

Apátság1

Zirci Ciszterci Apátság
Az 1182-ben alapított Zirci Apátság mai épületegyüttese több fázisban épült ki a XVIII. századtól a XX. század első feléig. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően közel 400 millió Ft-ból újították fel a komplexumot. A főhomlokzat felújítása a közelmúltban készült el. A projekt része továbbá az épületegyüttes előtti kert újjáépítése, valamint látogatóközpont kialakítása.
Honlap

arboretum

Zirci Arborétum
A 400 m-rel a tengerszint felett fekvő területen létesített arborétumban közel hatszáz fa- és cserjefaj szín- és formagazdagságát élvezheti az idelátogató, köztük az 1780-as telepítés idős faegyedeit. Az itt látható növényfajok fele a Bakonyban általánosan elterjedt, további 40 %-a a Cuha-völgyéből ismert. A betelepített hetven tűlevelű faj között találhatók Magyarország legidősebb simafenyő egyedei. Tavasszal különösen szép a patak két oldalán látható, ex-situ védett lágyszárú fajokból álló virágszőnyeg.
Honlap

bakonyi_termeszettudományi_muzeum2

Bakonyi Természettudományi Múzeum
A Bakonyi Természettudományi Múzeum gyűjteményei évszázados múltra tekintenek vissza. A múzeum belső és külső munkatársainak részvételével 1962 óta folyik a Bakony hegység tudományos vizsgálata, “A Bakony természeti képe” elnevezésű program. Ennek eredményeit, az évtizedek alatt összegyűlt geológiai, botanikai és zoológiai ismeretanyagot állandó kiállításon keresztül mutatják be.
Honlap

Könyvtár_kicsi

Reguly Antal Műemlékkönyvtár
A könyvtár a Ciszterci rend központi gyűjteménye. Állományát a háborúkat és nehézségeket leküzdve századokon át folyamatosan bővítették. Témák szerint tükrözi e szerzetes tanító rend igényeit. A teológia mellett történelem, irodalom, természettudományok, de a segédtudományok is képviselve vannak.
Honlap

si_bringarena

Síaréna/Bringaréna, Eplény
A Bakonyban síelni is lehet! A fogadónktól mindössze 5 km-re lévő Eplényben amint beáll a fagy, elkezdik a hóágyúzást – ennek köszönhetően télen több hónapon keresztül róhatjuk a Síaréna egyre bővülő pályarendszerét, ahol kezdők és haladók egyaránt meglelhetik a nekik való pályát. A helyszínen található Magyarország egyetlen négyüléses felvonója, vendéglátóhelyek, de kölcsönözhetünk sílécet és bérelhetünk oktatót is.
A komplexum nyáron kiránduló-központként, Bringaréna néven üzemel, ahol a család apraja-nagyja megtalálja a neki való programot: a környék csodélatos túra útvonalain kívül családi biciklis élmény pályák, a keményebb sportoknak hódolókat pedig valódi Downhill pályák várják!
Honlap Síaréna / Bringaréna

veszpremi var osz

Veszprém
Magyarország egyik legszebb városa, 20 km-re Zirctől!
Nehéz lenne összefoglalni megyeszékhelyünk látnivalóit. Néhány ezekből – a teljesség igénye nélkül: Veszprémi Vár, Állatkert, Gulya-domb, Betekints-völgy, Viadukt (völgyhíd), Szerelem-sziget, kolostorok és kertek a vár alatt, múzeumok: Művészetek Háza, Magyar Építőipari Múzeum – Tegularium, Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház.
A település egész évben nemzetközi hírű kulturális rendezvények és sportesemények házigazdája.
Honlap

balaton_naplemente2

Balaton
Szerencsések vagyunk, hogy elmondhatjuk, hozzánk a vízpart is igazán közel van. A magyar tenger Zircről mindössze 30-35 perc alatt elérhető autóval. A csodálatos panoráma mellett a nyári szezonban kiváló minősítéssel rendelkező strandokon napozhatunk, estefelé levezetésképpen borfesztiválokon és egyéb kulturális rendezvényeken múlathatjuk időnket. Egy balatoni hajókázást, egy kellemes sétát a füredi Tagore-sétányon és egy tihanyi túrát évszaktól függetlenül mindenkinek szívből ajánlunk! 🙂
Honlap