Túrázóknak

Kedvenc kirándulóhelyeink, és néhány tipp a túrázáshoz
a teljesség igénye nélkül…

bakony vasút

Bakony Vasút – Veszprém és Győr között közlekedik
Akár egymagad, vagy csapatban, akár gyalog, vagy biciklivel, akár a kutyusoddal kirándulnál, a vonat ideális arra, hogy eljuttasson téged túrád kiinduló pontjára. Út közben pedig gyönyörködhetsz a Bakony egyedülálló természeti szépségeiben!
Állomások a Bakonyban: Eplény – Zirc – Porva-Csesznek – Vinye – Bakonyszentlászló – Bakonygyirót
Honlap

cuhavolgy

Cuha-völgy
Túra ajánlónk: Vinye vasútállomás – Kőpince-forrás – Kőpince-barlang – Viadukt  (Vasútépítési emlékmű) – Erdei Iskola – vashíd – Cuha-völgy – Porva-Csesznek vá. (6 km)

A Magas-Bakony egyik méltán közkedvelt kirándulóhelye a közel négy kilométer hosszú, sziklás völgy, melynek legszebb része a számtalan védett növény- és állatfaj számára menedéket jelentő Cuha-völgyi Kirándulóerdő, illetve az erdei tanteremmel is büszkélkedő Tanösvény. (forrás: Túrautak.eoldal)
Honlap

Kőpince-forrás
Az út Vinyén, a fűrészüzem kerítése mellett kezdődik. Mielőtt beérnénk az erdőbe, balra egy gyalogösvényt találunk, amelyre rátérünk, s a Cuha-völgybe érkezünk. Jobbra a Kőpince-barlang sziklafülkéje található, ha pedig átkelünk a Cuha-patakon, akkor a Kőpince-forrás vizét kóstolhatjuk meg. (forrás: Pann-túra)

csesznek

Cseszneki vár
Túra ajánlónk: Porva-Csesznek vá. – Károlyháza – Gézaháza – Kő-árok – Csesznek – Lovászkúti-vadászház – Porva-Csesznek vá. (16,5 km).

A több turistaút kereszteződésében álló Vár-domb gerincén látható a XIII. századi eredetű gótikus cseszneki vár romja. A téli hónapokat leszámítva a várba fel lehet menni, ahonnan csodálatos panoráma tárul szemünk elé. (forrás: Istenhozta.hu)
Holnap

rómaifürdő

Római fürdő
A Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel. A leszakadó magas mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesésben ömlik alá a víz.
A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást is. (forrás: Túrautak.eoldal)
A vízesés az országos kék túra útvonalán található, legegyszerűbben Bakonynána felől megközelíthető.
Honlap

kisterseg-jasd

Szentkúti kápolna, Jásd
A keresztény szentkút 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban.Ha Jásdon járunk, érdemes megnézni falu többi nevezetességét is: az Avar sánc és a Csiklingvár romjait,
a Plébániatemplomot, a Poós malmot, a Poós Vízimalmot, mely múzeumként működik. Lovagolásra és lovas kocsikázásra is lehetőség is van.  (forrás: Jásd.hu)
Honlap

tési szélmalom

Tési szélmalmok
A malmok messziről is káprázatos látványt nyújtanak. A Helt-féle egészen 1951-ig üzemelt, és még ma is üzemképes. A tőle 200 méterre lévő Ozi-féle malom ugyancsak helyre van állítva. Ha már itt járunk, okvetlenül nézzük meg a közelben lévő kovácsműhelyt is. (forrás: Turautak.eoldal)
Ezt az úticélt érdemes összekötni a jásdi túrával.
Honlap

kőrishegy

Kőris-hegy
Túra ajánlónk: Bakonybél – Kőris-hegy – Zirc (19,4 km).

Ha a Kőris-hegyre indulunk, készüljünk fel komoly szintemelkedésre. A hegy tetején – 709 m-en – a Vajda Péter-kilátót megmászva gyönyörködhetünk a csodás panorámában.
Itt található továbbá a polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya, mely messziről is kiváló tájékozódási pont.
Honlap

odvaskoi_barlang

Odvaskői-barlang
Túra ajánlónk: Bakonybél, Boroszlán Tanösvény – Odvaskői-barlang (7 km).

A Kőris-hegy oldalán kiépített Boroszlán Tanösvény mutatja be a Magas-Bakony természeti (botanikai, zoológiai és geológiai) értékeit, ezen az útvonalon található az Odvaskői-barlang is. (forrás: Túrautak.eoldal)
Honlap

borostyankut

Borostyán-kút, Bakonybél
Túra ajánlónk: Bakonybél – Borostyán-kút (Szent-kút), Kálvária – Hudi-földek – Halomány-hegy-alja – Szömörke-völgy, Hegyes-kő (2,8 km).

A falutól 1 km-re fekvő kedvelt kirándulóhelyen egy gyönyörű kápolna áll, van egy 14 képből álló stáció és egy kálvária. A kápolna mellett pedig lépcső vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került. (forrás: Természetbarát.hu)
Honlap