SZARVASBŐGÉS A TÉRSÉGBEN

Ha szeptember, akkor szarvasbőgés és vadászati idénykezdet. Emiatt pedig az ország erdeinek jelentős részében részleges erdőlátogatási tilalmat vezetnek be.

szarvasbogesA Bakony és Balaton térség területén a balesetveszély elkerülése és az eredményes vadásztatás érdekében 2016. szeptember 1. és 2016. szeptember 30. között délután 16:00 óra és reggel 9:00 óra között erdőlátogatási korlátozást vezetnek be.

Amit érdemes a szarvasbőgésről tudni:
– A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura.
– A szarvasbőgés időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől szeptember végéig tart az erdőkben.
– Elsőként a dél-somogyi, dél-zalai bikák bőgnek, utoljára a zempléni bikák zendítenek rá. Hűvös, párás hajnalokon, alkonyatok alkalmával, éjszaka hallani leginkább a bikák orgonálását, de sokszor előfordul fényes nappal, melegben is.
– A szarvasbőgés hangja semmivel nem hasonlítható össze, ezért különleges élmény, ha elmegyünk egyszer egy ilyen túrára.
– A dámszarvas párzási időszakát barcogásnak hívják, amely a bőgéshez hasonlatos, de össze nem téveszthető. Időben a gímszarvas bőgése után hallhatjuk az erdőben.

Ha mégsem az erdőt választanád, a Festetics Imre Állatparkban is láthatsz szarvasokat!
Cikk forrása: Bakony és Balaton

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*