A Bakony legszebb túra útvonala

Bemutatjuk az ország egyik legszebb túraútvonalát – a Cuha-patak völgye a Bakonyban

Hazánk legszebb természeti látványosságai között tartják számon a Cuha-szurdokot, ahol a Bakony mészkő- és dolomitszikláiba vájt magának utat a több karsztforrás által táplált, kristálytiszta vizű patak.

cuha0A „cuha” szó szláv eredetű, jelentése száraz, ami arra utal, hogy a patak medre a meleg, csapadékhiányos hónapokban gyakran kiszárad.
A Vinyétől Porva-Csesznekig terjedő, közel 4 km hosszú szakaszon többször keresztezi az utunkat a kisebb zuhogókkal, sziklák és kidőlt fatörzsek között csordogáló vízfolyás, amin olykor átgázolhatunk, máskor pedig a sorba rendezett köveken kelhetünk át.

Az út mentén gondosan elhelyezett táblák mutatják az irányt a főbb nevezetességekhez: a Milleniumi emlékobeliszkhez, forrásokhoz, rétekhez és a betyárok egykori búvóhelyéül szolgáló barlangokhoz, a tanösvényhez, a műemléki viadukthoz és az alagutakhoz.

cuha4A gyönyörűen kiépített és karban tartott széles bakonyi ösvényen száraz időben akár biciklivel is közlekedhetünk, de még babakocsit is tolhatunk magunk előtt. Mivel ezen a szakaszon nem, vagy csak nagyon kevéssé érezzük az emelkedőt (mindössze 100 méteres szintkülönbséggel kell számolnunk), az idősebbek számára sem megterhelő a séta ezen az útvonalon (ami ráadásul pihenőhelyekkel is ellátott, ahol piknikezhetünk, sőt a tűzrakóhelyek jóvoltából szalonnát is süthetünk magunknak).

A völgyben támfalakat építettek, melyeket kőfalakkal megerősítettek, ezeket olasz hadifoglyok készítettek még az első világháború ideje alatt.

cuha2Filmeket is forgattak ezen a vasútvonalon: többek között a „Bors” című sorozat néhány epizódját és Bacsó Péter „Ereszd el a szakállamat!” című filmjét. A MÁV gőzvontatású nosztalgiavonatot is indít alkalmanként a Budapest-Kelenföld-Győr-Zirc-Győr-Budapest-Kelenföld vonalon. Forrás: Nlcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*